På bara några timmar, efter att hbtq-medier, bland annat QX, organisationer och enskilda aktivister under fredagen börjat sprida information om det pågående Medborgarinitiativet för ett förbud mot omvändelseterapi, lyckades kampanjen få ihop nog med namnunderskrifter.

Namninsamlingen skall få EU-kommissionen att lägga förslag på hur omvändelseterapi skall förbjudas i unionen. Kravet på ett Medborgarinitiativ om att minst sju länder skall ha uppnått en mininivå av antalet signaturer, så kallat ”tröskelvärde”, hade redan uppnåtts innan slutspurten drogs igång vid fredag förmiddag.

När budskapet började spridas under fredagen var det 846 294 personer som hade signerat av de 1 miljon som krävdes. Kampanjerna och mediauppmärksamheten gav snabbt resultat och miljonen passerades redan på fredag eftermiddag

I Sverige hade endast 12 527 skrivit under mot de 14 805 som krävdes för att nå upp till tröskelvärdet. Spridningen av informationen via aktivister, organisationer och QX fick dock snabbt ut budskapet och de 14 805 signaturerna samlades in på bara några timmar. När namninsamlingen stängde vid midnatt lördag hade totalt 18 319 svenskar signerat.

– Vi gjorde det, konstaterade Maria Jern. Hon tillsammans med Sussie Hedlund arbetade aktivt undre fredagen för att sprida informationen om namninsamlingen i Sverige.

De två hälsar att initiativtagarna är ”överlyckliga över att ha nått målet”.

Men även om miljonen uppnåtts vädjade initiativtagarna från franska ACT (Aktiongruppen mot mot omvändelseterapi) om fler signaturer för att skapa en buffert om det visat sig att några av de namn som kommit in inte skulle godkännas efter granskning. 200 000 fler röster hoppades de skulle komma in. Och när namninsamlingen stängde, samtidigt som Eurovision-omröstningen pågick för fullt, hade 1 245 605 underskrifter registrerats.

Så på bara ett och ett halvt dygn kom omkring 400 000 namnunderskrifter in.

11 länder klarade ”tröskelvärdet”, några med stor marginal. Främst är det länder i östra och sydöstra delarna av Europa som inte fick ihop nog underskrifter för att klara tröskelvärdet, men även Danmark, Österrike och Portugal hade inte fått ut budskapet, eller kanske engagemanget, i regnbågsmiljön.

Medborgarinitiativet är i hamn och nu skall EU-kommissionen arbeta fram sitt förslag.

OSZAR »