Sedan semi 1-(vinsten?) har Bara bada bastu vandrat uppåt på listorna runt om i Europa och i skrivande stund är det ESC-låten som går bäst av alla årets låtar på hitlistorna. BBB har legat etta på oddset sedan vinsten i Friends för två månader sedan och den vann den stora fanomröstningen som OGAE-klubbarna anordnade under våren.
Dessutom har man vässat numret rejält sedan Mello-segern och ögonblicket då killarna och dansarna går ut på scenen mot slutet är så snyggt och härligt lajvigt. Det håvar garanterat in ett par extra röster.
Visst är det dags nu att en sådan här röjig partyknaslåt låt tar hem Eurovision-kronan? Bara Bada Bastu är ju en riktigt bra låt som tilltalar unga som gamla, och supersegern i Mello och den sjukt långa, 64 dagar, parkeringen på Spotify Sveriges förstaplats visar att den heller inte tappar smaken efter ett par lyssningar. Eller som vissa påstod vid segern i Mello, att det mest handlar om att KAJ är kul på scenen. Nej, LÅTEN är bra.
Så, efter att finska Cha Cha Cha och kroatiska Rim Tim Tagi Dim kommit tvåa de senaste åren säger vi tredje gången gillt och baxar bastubröderna mot bucklan i Basel.
Kan något hota?
Jorå. Just nu känns det som att den franska superballaden med sitt ursnygga sandnummer skulle kunna ta en övertygande juryseger och få tillräckligt med röster av teleröstarna och därmed knipa segern. Louane sjunger gudomligt, och hennes mamma-hyllning skulle kunna ta sig till toppen på så vis.
Men den roligaste svarta hästen i leken är ändå Finland.
Finska Erika Vikman har de senaste dagarna seglat upp som en ljuvlig joker i leken. Att hennes stenhårda klimaxpop skulle hamna topp 10 var ESC-experterna överens om i ett tidigt skede, men det självförtroende och den pondus hon uppvisat den här veckan gjorde att hon kom tvåa, efter Frankrike, i pressens omröstning här i presscentret i Basel. Det finska bidraget är kaxig powerpop i lackbody och det faktum att queera Erika valt en manskör som sjunger ”Ich Komme” i refrängen gör den till gaygodis. Det är inte helt omöjligt att Finland kopplar ett dubbelt björngrepp om tronen i år…Heja!
Sistaplatsen?
Blir mest troligt återigen en brittisk sådan. Herregud ,vilken gapigt bös. Eventuellt skulle den bleka norska popen utmana om den platsen och därmed upprepa ylande Gåtes bravad från i fjol.
Programmet?
Helt okej, men den stora grejen är ju att ni får lyssna till Edward af Sillén som bjudit in Petra Mede till kommentatorsbåset. Kommer att bli underbart underhållande.
Nåväl här är betyg och tippning.
1. Norge: Kyle Alessandro – “Lighter“
QX QX
Omdöme: Norges bleka dussinpop kommer att upprepa fjolårets bravad och hamna i botten.
Plats: 23-26
2. Luxembourg: Laura Thorn – ”La Poupée Monte Le Son” (The Doll Turns Up the Sound)”
QX QX
Omdöme: En docksöt luftig popmaräng som är en hyllning till France Galls ikoniska Eurovisionhit Poupée de cire, poupée de son. Chanslös, nó?
Plats: 19-21
3. Estland: Tommy Cash – “Espresso Macchiato“
QX QX QX
Omdöme: Räkna med att höra den här skojhiten på knackig italienska i många månader framöver. Tommy Cash lär nämligen dra in massor av teleröster med sitt europoppiga buskisnummer.
Plats: 6-9
4. Israel: Yuval Raphael – ”New Day Will Rise”
QX
Omdöme: Det spelar ingen roll att man försökt blinga upp denna urtrista standardballad med en kristalltrappa. Men med tanke på telerösttsunamin ifjol så kommer historian att upprepa sig och den går bättre än den förtjänar.
Plats: 4-6
5. Litauen: Katarsis – ”Tavo Akys”
QX
Omdöme: Finalen erbjuder nåt för alla. Här har vi ett indieband med introvert deppig pop för de som gillar sånt. Jag gör det inte.
Plats: 14-17
6. Spanien: Melody – “Esa Diva“
QX QX QX
Omdöme: Härlig gayschlager med en artist som vill för mycket, både med låt och nummer. Slutresultatet blir rörigt, kitschigt och lite mossigt. Men jag älskar´t.
Plats: 21-24
7. Ukraina: Ziferklat – “Bird of Pray“
QX
Omdöme: Det tydligaste beviset någonsin på att folk röstar på annat än musik. För detta är Ukrainas svagaste låt någonsin. Tänk Glees Sue Sylvester med band i en mix av kampsång och flummig 70´s-rock.
Plats: 9-12
8. Storbritannien: Remember Monday – ”What The Hell Just Happened?”
Omdöme: Ja, man kan göra sig lustig över låttiteln till leda, för det är just det man frågar sig när en av världens största popnationer skickar sånt här hitte-på. Noll poäng från folket igen för denna Queen-hyllning av tre gapiga Disney-prinsessor.
Plats: 23-26
9. Österrike: JJ – ”Wasted Love JJ – ”Wasted Love”
Omdöme: Att denna operapop på en låt-båt tippas vinna är en smula orimligt. Varför skulle folk rösta på ett för mörkt nummer i svart/vitt föra KAJ:s glädje och Frankrikes balladbomb? Det går bra, men vinner gör den inte.
Plats: 4-6
1o. Island: VÆB – “RÓA“
QX QX QX
Omdöme: Hetsig Mellopop med två silverkläda syskon och Minecraft-estetik som får en del av folkets röster men det blir betydligt tuffare i jurydelen.
Plats: 17-20
11. Lettland: Tautumeitas – ”Bur Man Laimi”
QX
Omdöme: Vad GÖR den här outhärdliga låten i final? Ylande skogsrån på rejv med en genre som BARA finns i Eurovision. Och helst vill jag inte att det fanns här heller.
Plats: 17-20
12. Nederländerna: Claude – “C’est La Vie“
QX QX QX
Omdöme: Vackert vemodig poplåt som kommer att gå hem bra hos både jury och folket. Låten är tillgängligt trallvänlig och när han mot slutet sjunger till sig själv i en spegel är det väldigt vackert.
Plats: 4-6
13. Finland: Erika Vikman – ”ICH KOMME”
QX QX QX QX
Omdöme: Yksi, kaksi, kolme… Sexy! Tammerfors finest struttar förnämligt fram på ESC-scenen i svart lackbody, och queera Erikas låt om kvinnlig orgasm kommer att håva in teleröster en masse. Kanske till och med fler än KAJ… Så här säljer man ett sexigt budskap med klass!
Plats: 1-3
14. Italien: Lucio Corsi – “Volevo Essere Un Duro“
QX QX
Omdöme: Vemodig italiensk pop med clownsminkade Lucio som sjunger om ensamhet. Inte en av Italiens starkaste Eurovision-stunder, men när italienarna är bleka så är dom i alla fall starkare än de flesta.
Plats: 12-15
15. Polen: Justyna Steczkowska – “Gaja“
QX QX QX
Omdöme: The Mother of Dragons flyger, spelar fiol, springer och pilatesposerar med sina lättklädda dansare till tonerna av denna dramatiska etnofest som åkallar olika naturgudar. En rejäl Eurovision-tårta som ger fansen allt och lite till.
Plats: 10-13
16. Tyskland: Abor & Tynna – ”Baller”
QX QX QX QX
Omdöme: Tyskland lyckas äntligen få till det rent låtmässigt i den här moderna klubbhitten på tyska som börjat bubbla på listor runt om i Europa. Baller-ekot är sjukt effektivt och detta kan gå riktigt bra (med tyska ESC-mått mätt)!
Plats: 12-15
17. Grekland: Klavdia – ”Asteromáta”
QX QX
Omdöme: Vemodig balladen med Nana Mouskouri-kopia i ett nummer som får en att kippa efter andan. Det är så snyggt i rutan med ett eldlandskap som avslutas med att sångerskan gör en ”Ruveal” och plötsligt står klädd i vitt under slutsekunderna.
Plats: 8-10
18. Armenien: PARG – ”SURVIVOR”
QX QX
Omdöme: Tattoo/Euphoria-kompositörerna Thomas G:son och Peter Boström har hittat en effektiv refräng som upprepas gång på gång av den barbröstade sångare som ger allt i tre minuter.
Går vidare: 15-18
19. Schweiz: Zoë Më – “Voyage“
QX QX
Omdöme: Drömskt och filmiskt finstämt med en stor skopa Disney-ballad.
Plats: 8-10
20. Malta: Miriana Conte – ”SERVING”
QX QX QX
Omdöme: Queera Miriana serverade mus i originalversionen. Men det ballroombekanta ”cunt” som här stavades ”kant” uttrycket föll inte EBU i smaken, så då fick Miriana bara servera. ”Kant” betyder alltså ”sång” på maltesiska. Numret är allt annat än smakfullt och när LED-väggen av särade ben uppenbarar sig framför Miriana och dansare på studsbollar är det ESC-kitsch på hög nivå.
Plats: 17-20.
21. Portugal: Napa – “Deslocado“
QX
Omdöme:Portugiserna går alltid sin egen väg och jag tycker det här är så bedövande trist. Men, det finns uppenbarligen en publik för detta också.
Plats: 13-16
22. Danmark: Sissal – ”Hallucination”
QX QX
Omdöme: Jag tycker fortfarande att numret där karismatiska Sissal badar i grönt/rött/blått ljus gör den svenskskrivna låten en otjänst. För Melanie Wehbe & Linnea Debs ”Halluuuuuuuuucination” skulle kunna ge låten som bröt den danska finalförbannelsen en fin placering i sin dansanta enkelhet. Men nu får man liksom ingen kontakt med sångerskan förrän på slutet, och då är det lite sent.
Plats: 14-17
23. Sverige: KAJ – “Bara Bada Bastu“
QX QX QX QX QX
Omdöme: Nej, jag kan inte se någon anledning till att Bara Bada Bastu inte ska vinna ikväll. Det är den perfekta mixen av humor, etno och allsångspop som nästan vunnit under ett par år, och KAJ kommer att leka hem teleröster i mängder och de får nog bra mycket av jurygrupperna. Ni minns väl att de utländska jurygrupperna plussade den massa i den svenska finalen? BBB var ju bara TVÅ poäng efter Måns där. Saunasuccén och Sveriges åttonde seger är ett faktum.
Plats: 1
24. Frankrike: Louane – ”Maman”
Omdöme: Frankrikes mamma-hyllning i timglassand är en av årets vackraste stunder och Louanes sång berör verkligen. Om det är nåt som kan hota Sveriges seger så är det denna berörande ballad.
Plats: 1-3.
25. San Marino: Gabry Ponte – “Tutta L’Italia“
QX QX
Omdöme: Låten var ett intro till den italienska Melodifestivalen, San Remo, och Gabry hade en 90´s-hit med Eiffel65. Refrängen är härlig men däremellan blir det trist och anonymt med två maskklädda sångarna som flankerar den åldrande dj:n.
Plats: 17-20
26. Albanien: Shkodra Elektronike – “Zjerm“
Ronny: QX QX QX QX
Omdöme: Eurovisionetno från balkan med en sångerska som slapp-voguear till ett dansant beat medan en snubbe med rökig röst pratsjunger. Årets mest klassiska etnobidrag med en coolt uppdaterad ljudbild.
Plats: 8-10